Mokoma sananryökäle eli sanakirja auttaa, kun oma ajatus ei kulje


Kielitoimiston sanakirja on minulle päivittäinen tuttu. Se kuuluu lähimpiin ystäviini. Kun olen siihen vuosien ajan tottunut, on vaikea enää ajatellakaan, että tekisin työtäni ilman kunnollista, sähköisessä muodossa olevaa, helposti käytettävissä olevaa sanakirjaa.

Sanakirja on kätevä apu ihan kenelle tahansa kirjoittajalle. Siitä voi katsoa esimerkiksi sanojen oikeinkirjoitusta (hierarkkinen, hierarkia, nimenomaan, alun perin, tännepäin ~ tänne päin), taivutusta (kaalia, analyysia ~ analyysiä, morsiamen, laatikkojen ~ laatikoiden), merkitystä (lähiaikoina: tuleva aika, viime aikoina: mennyt aika) ja rektiota eli sitä, mihin muotoon sana vaatii täydennyksensä (pystyy tekemään, ei ”pystyy tehdä”, joutuu tekemään, ei ”joutuu tehdä”, alkaa tekemään ~ alkaa tehdä). Siis ihan peruskäyttöä.

Sana sanan tilalle

Mutta sanakirjasta on muuhunkin. Se on luovuuden jatke, joka voi paikata hukassa olevaa mielikuvitusta ja auttaa hankalissa paikoissa, jos sanojen virta tyrehtyy. Ilmaus sanojen virta tyrehtyy syntyi tämän tekstin muokkausvaiheessa, kun mietin vaihtoehtoa ilmaukselle juttu töksähtää. Apuna käytin Kielitoimiston sanakirjaa*).

Tekstiä muokatessani joudun vähän väliä miettimään: miten sanoisin tämän toisin? Toisin sanominen on minulle kielentarkistajana yleensä lauserakenteen muokkausta, konkretian lisäämistä ja yksinkertaistamista. Usein pohdin samalla myös vaihtoehtoja yksittäisille sanoille. Siihen sanakirja on mainio apu: osa sanoista ei yksinkertaisesti tule heti mieleen, koska kaikki sanat eivät kuulu omaan aktiiviseen sanavarastoon, jota pääsee pöyhimään samalla, kun selaa sanakirjaa. Joskus huomaa vain kaipaavansa vaihtelua, jotta välttäisi toistamasta jotakin sanaa. Vaihtoehtoinen sana tai ilmaus voi juolahtaa mieleen etsimättäkin, mutta välillä tarvitsee kättä pidempää. Toisto voi olla välttämätöntä ja usein se on tarpeellistakin, vaan ei aina. Kunhan ei päästä liian hassuja sanoja vahingossa sormien ja näppäimistön kautta lopulliseen tekstiin, voi sanoilla myös leikitellä vaikka vain oman päivänsä piristykseksi.

Synonyymeilla eli samamerkityksisillä sanoilla voi ilmaista samaa asiaa, ja niillä on usein vähän eri tyylisävy. Kielitoimiston sanakirjasta voi etsiä synonyymeja joko ihan perushaulla hakusanoista tai tarkennetulla haulla hakemalla selitteistä. Kätevää! Synonyymien etsiminen on usein jopa hauskaa. Vaikka työstän enimmäkseen asiatekstejä, joissa on tarpeen ja syytäkin pitäytyä asiallisessa kielenkäytössä, ei neutraalin asiatyylinkään tarvitse olla ihan rutikuivaa.

Kirjoittaja ei voi aina odottaa inspiraatiota tai lampun syttymistä omassa päässä. Ei myöskään kielentarkistaja. Apuvälineiden käyttö ei ole pelkästään sallittua vaan ennemminkin suotavaa.

Käytä sanakirjaa! Se on ilmainen ja verkossa vapaasti käytettävissä.


*) Se sananryökäle

Mielessäni oli tilanne, jossa kirjoittaja tuottaa ruudulle sanan, joka ei tunnukaan heti hyvältä ja jolle hän jää miettimään vaihtoehtoa eikä siksi pääse jutun kirjoittamisessa eteenpäin. Tätä ajatellessani kirjoitin ensin virkkeen

Juttu töksähtää, kun yhdelle onnettomalle sanalle alkaa miettiä parempaa vaihtoehtoa.

Olin itse juuri siinä tilanteessa, josta olin kirjoittamassa. Eihän tuo välttämättä ollut edes huono, mutta en heti oikein pitänyt sanasta töksähtää, joka ensimmäisenä tuli mieleeni. Lisäksi halusin kuvailla hankalaa sanaa jollakin muulla adjektiivilla kuin onneton. Päätin jatkaa eteenpäin, sanaan voisi palata muokkausvaiheessa.

Tähän kohtaan palattuani etsin sanakirjasta sanan töksähtää, jonka merkitykseksi oli annettu muun muassa ’pysähtyä, loppua äkisti’. Nämä tuntuivat tylsiltä, ja jatkoin etsintää sanan pysähtyä kohdalta. Siellä olikin enemmän vaihtoehtoja. Oli esimerkiksi lakata, tauota, keskeytyä, loppua, päättyä, tyrehtyä. Tyrehtyä kuulosti hyvältä, koska se kuvaa nesteen vuotamisen loppumista – ja parhaimmillaan, innostuksen ja inspiraation vallassa, sanat vuotavat päästä sormien ja näppäimistön kautta ruudulle kuin vapaana virtaava koski. Sanojen virta tyrehtyy! Pidin tästä nyt enemmän kuin ilmauksesta juttu töksähtää. Välillä mielessä kävi ylätyylinen ilmaus sanojen vuo, mutta sen hylkäsin heti tuoreeltaan.

Onneton-sanalle löysin sanakirjasta vaihtoehtoja heti ensimmäisestä hakutuloksesta, kun hain sanaa onneton: kehno, kurja, surkea, viheliäinen, mokoma, hyväkäs, ryökäle. Ryökäle! Siinä hauska ja kuvaava sana, vaikkei adjektiivi olekaan. Muotoilin virkkeen muotoon sanojen virta tyrehtyy, kun yhdelle sananryökäleelle alkaa miettiä parempaa vaihtoehtoa. Mutta tämä oli minusta kummallisen epäsymmetrinen: alku asiallinen, loppu humoristinen. Pidin parempana palata puoliksi alkuperäiseen:

Juttu töksähtää, kun yhdelle sananryökäleelle alkaa miettiä vaihtoehtoa.

Lopulta hylkäsin virkkeen kokonaisuuteen sopimattomana ja päädyin jättämään tekstiin vain sen alun sanojen virta tyrehtyy.  Tämä pohdinta jäi tähän esimerkiksi siitä, miten sanakirjaa voi käyttää synonyymien hakemiseen, kun on pakko kirjoittaa, vaikka innostus puuttuu. Sanakirjasta saa kipinää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.