Ovatko kaikki lähteet mukana lähdeluettelossa? Onko siellä ylimääräisiä lähteitä?
Olet kirjoittanut opinnäytteen ja laatinut lähdeluettelon. Olet lähettänyt työn ohjaajalle ja saanut palautetta. Palautteen perusteella olet hionut ja muokannut tekstiä, poistanut vähän sieltä, lisännyt vähän tänne, etsinyt ja löytänyt uutta tietoa uusista lähteistä. Olet muistanut lisätä lähdeviitteet tekstin sekaan niin kuin kuuluu. Muistitko lisätä jokaisen uuden lähteen myös lähdeluetteloon? Otitko pois tekstistä jonkin sellaisen kohdan, jossa oli koko työn ainoa viittaus johonkin lähteeseen? Muistitko poistaa lähteen myös lähdeluettelosta, kun siihen ei nyt enää viitatakaan?
Lähdeviitteiden ja lähdeluettelon täytyy vastata toisiaan. Jos siis viittaat tekstissä johonkin lähteeseen, on viitatun lähteen oltava mukana lähdeluettelossa. Toisaalta jos lähdeluettelossa on mainittu jokin lähde, siihen täytyy olla viittaus tekstissä. Lähdeluettelossa pitää olla kaikki ne ja vain ne lähteet, joita opinnäytetyössä on käytetty.
Tämä nyt on ihan selvää. Mutta miten sen tarkistaa, kun tekstiä on hionut ja muokannut muokkaamasta päästyään eikä voi olla ihan varma, että tämä meni nyt lopulta varmasti ihan oikein? Opinnäyte voi olla viidenkymmenen, sadan, kahdensadan tai neljänsadan sivun mittainen. Entä jos jotain on jäänyt huomaamatta? Otsalle nousee tuskanhiki.
Kun tarkistan opinnäytetyötä, niin lähdeviitteiden ja lähdeluettelon vastaavuuden tarkistus on työ, jonka teen aina ihan viimeiseksi. Voit tehdä sen itsekin. Tämä tarkistus on jonkin verran aikaa vievää ja työlästä, mutta kuitenkin sinänsä helppoa, joskin tarkkuutta vaativaa. Kokemus on opettanut, että erityisesti vuosilukuihin on syytä kiinnittää huomiota.
Miten se tehdään?
Kopioi lähdeluettelo ja tallenna se omaksi, erilliseksi tiedostokseen. Pidä lähdeluettelotiedosto avoimena samaan aikaan varsinaisen työn kanssa. Vaihtoehtoisesti voit myös tulostaa lähdeluettelon.
Siirry varsinaisessa työssä koko tekstin alkuun. Ala käydä tekstiä läpi ja etsi sieltä lähdeviitteet. Katse pysähtyy helposti sulkeiden ja vuosilukujen kohdalle. Kun tulet lähdeviitteen kohdalle, vaihda erilliseen lähdeluettelotiedostoon ja etsi lähde sieltä. Jos tulostit lähdeluettelon, etsi lähde tulosteesta. Jos löydät lähteen, yliviivaa se. Jos et löydä lähdettä, merkitse lähteen puuttuminen lähdeviitteen kohdalle jollakin itsellesi sopivalla tavalla, esimerkiksi korostusvärillä tai kommentilla, jotta löydät sen myöhemmin helposti. Jatka eteenpäin.
Käy läpi koko työn kaikki lähdeviitteet. Kiinnitä erityisesti huomiota vuosilukuihin. Jos huomaat epäjohdonmukaisuutta, merkitse myös ongelmakohdat jollakin itsellesi sopivalla tavalla. Puutteisiin ja virheisiin kannattaa palata vasta, kun koko työ on käyty läpi.
Kun olet tällä tavoin käynyt koko työn kaikki lähdeviitteet läpi, niin erillisen lähdeluettelotiedoston tai tulostetun lähdeluettelon jokaisen lähteen pitäisi olla yliviivattuna. Silloin jokaiseen lähteeseen on ollut tekstissä viittaus. Jos siellä kuitenkin on yliviivaamattomia lähteitä, niitä kannattaa vielä lähdeviitteistä etsiä: jokin on voinut jäädä huomaamatta, kun kävit tekstiä läpi. Käytä hakemiseen Wordin hakutoimintoa: valikosta ylhäältä Muokkaa –> Etsi…. tai Windowsissa ctrl+F, Macissa cmd+F. Kirjoita hakukenttään lähteessä oleva nimi.
-
- Huom.! Lähteinä käytetyt nimet voivat olla tekstissä myös taipuneina, esim. Mäkisen (2015, 46) mukaan… Jos siis haet pelkällä nimen perusmuodolla, et välttämättä löydä viittausta, vaikka sellainen olisikin. Hae siis myös taipuneita muotoja tai nimen alkuosia.
Jos tekstistä ei etsinnästä huolimatta löydy viittausta johonkin lähdeluettelossa olevaan lähteeseen, poista lähde lähdeluettelosta.
Lopuksi käy läpi merkinnät, jotka teit niihin lähdeviitteisiin, joissa oli jokin ongelma tai jotka puuttuivat lähdeluettelosta. Korjaa mahdolliset virheet ja lisää puuttuvat lähteet lähdeluetteloon. Viimeiseksi tarkista vielä luettelon aakkostus.
Kun tarkistan opinnäytettä, niin tämä on se tapa, jolla itse tarkistan, vastaavatko lähdeviitteet ja lähdeluettelo toisiaan. Jos jokin lähde puuttuu, en tietenkään voi sitä luetteloon lisätä, vaan puuttuva lähde kirjoittajan on aina lisättävä itse. En yleensä myöskään poista ylimääräisiä lähteitä luettelosta – sen sijaan merkitsen ne huomautuksella, että lähteeseen ei viitata.
Viittaustekniikan ja lähdeluettelon merkintöjen sekä julkaisutietojen tarkistus on sitten oma juttunsa. Siihen tärkein apuväline on opinnäytetyön ohje, jossa tavallisesti kerrotaan, miten erityyppiset lähteet merkitään lähdeluetteloon. Kirjojen julkaisutietoja voi tarkistaa kirjastojen tietokannoista.
Käsin tehtynä tämä on edelleen äärimmäisen työlästä. Olen Seinäjoen yliopistokeskuksen tutkijahotellilaisia varten kehittänyt työkalun viitteiden ja lähdeluettelon ristiintarkastamiseen. Se on avointa lähdekoodia ja ladattavissa täällä: https://github.com/yorak/nyccc
Olen haaveillut, että tästä pitäisi jossain vaiheessa tehdä helpommin käyttöönotettava ja/tai verkkopohjainen työkalu. Jos kiinnostusta on riittävästi (ja varmasti sitä on paljon pinnan alla), tähän toivottavasti löytyy joskus aikaa.
Miten poistan koko lähdeluettelon sekä alaviitteet?
Googlaamalla opastetaan menemään Viittaukset lehteen ja siellä Lainaukset kohdallla menemään Muokkaus kohtaan ja siellä valitsemaan jotain poistonappia mutta en löydä Lainaukset valikkoa lainkaan vaikka on Windows viimeinen versio.
Jos olet luonut lähdeluettelon automaattisesti, niin saat sen poistettua, kun klikkaat jotakin kohtaa luettelosta ja sen jälkeen kolmea pistettä, jotka ilmestyvät luettelon vasempaan yläkulmaan. Kolmen pisteen klikkaaminen valitsee (”maalaa”) koko lähdeluettelon, ja nyt voit poistaa sen ihan kuin minkä tahansa tekstin. Jos olet tehnyt lähdeluettelon käsin, niin sen saa pois yksinkertaisesti valitsemalla lähdeluettelotekstin ja poistamalla sen palautus- eli backspacenäppäimellä tai deletenäppäimellä.
Kaikki alaviitteet voit poistaa yhdellä kertaa ainakin Etsi ja korvaa -toiminnolla. Ylärivin valikosta Muokkaa –> Etsi –> Korvaa… Esille tulevan hakukentän oikeassa reunassa on nuoli, jota klikkaamalla tulee esille erikoismerkkien lista. Valitse sieltä ”Alaviitteen merkki” ja klikkaa sen jälkeen ”Korvaa kaikki”. Alaviitteen merkkien korvaaminen poistaa myös alaviitteet.
Toivottavasti tästä oli apua.