Akuutti ja heittomerkki 2


Lyhyesti kielenhuoltoasiaa ja ihan pientä sellaista. Pieniä merkkejä. 

Erilaisia tekstejä lukiessa törmää tämän tästä tällaiseen merkkiin: ´

Tuo on akuutti. Akuutti muistuttaa hiukan heittomerkkiä ’, jonka tehtävään se reppana välillä joutuu, vaikkei oikein pärjää yksinään, se kun tarvitsee aina kirjaimen tuekseen. Akuutti on siis kirjaimeen liitettävä erikoismerkki. Vähän samannäköinen, toiseen suuntaan kallellaan oleva hipsutin on gravis: `

Akuutti ja gravis ovat korkomerkkejä eli aksenttimerkkejä, vokaaliin liitettäviä, korkoa osoittavia merkkejä. Näitä merkkejä tarvitaan, kun kirjoitetaan vierasperäisiä sanoja tai nimiä. Esimerkkejä:

akuutti: café, Sulo Vilén

gravis: chèvre, crème, Molière

Heittomerkki ’ on se merkki, jota käytetään esimerkiksi silloin, kun taivutetaan sanoja vaaka tai koko tai sellaisia vierasperäisiä nimiä, jotka kirjoitettuna päättyvät konsonanttiin mutta äännettäessä vokaaliin: vaa’an, ko’oissa, Bordeaux’ta. Heittomerkki on myös sellaisissa nimissä kuin O’Malley, O’Malley’s. Heittomerkillä on muitakin tehtäviä: merkin käytöstä löydät helposti lisää tietoa Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta. 

Sama merkki ’ on myös puolilainausmerkki. Puolilainausmerkkiä käytetään lainausmerkkien sisällä lainausmerkin tehtävässä. Sitä käytetään myös osoittamassa sanan tai ilmauksen merkitystä: sanan soida merkitys on myös ’olla soitimella’. 

Tämä riittänee merkkien käyttötarkoituksista.

Tällä kertaa olennaisin asia on nimittäin heittomerkin ’ ja akuutin ´ ero, ettei akuutti poloinen joutuisi yksin kylmään maailmaan vaan saisi pitää paikkansa kirjaimen kylkiäisenä. On tärkeää tietää, mistä nämä kaksi eri merkkiä näppäimistöltä löytyvät.

Heittomerkki ’ ja akuutti ´ näppäimistössä

Miten nämä merkit tuotetaan, kun kirjoitetaan tekstiä?

Akuutti ´ ja gravis ` ovat suomalaisessa näppäimistössä ylärivillä oikealla. Kun painaa akuutin näppäintä ja sen jälkeen sopivaa kirjainta, niin akuutti asettuu nätisti kirjaimen päälle, jonne se kuuluu: é, á, ú, í. Itsenäiseksi akuutin saa pakotettua painamalla näppäimen jälkeen akuutille epäsopivaa kirjainta tai välilyöntiä. – Mutta akuutti ei halua olla itsenäinen! Akuutille on parasta, kun se saa levätä turvallisesti vokaalin päällä. Kun tarvitaan itsenäinen merkki, käytettäköön siis heittomerkkiä.

Heittomerkkiä ja puolilainausmerkkiä ’ tarvitaan suomenkielistä tekstiä kirjoitettaessa useammin kuin akuuttia. Heittomerkki on näppäimistössä pari riviä alempana kuin korkomerkit. Se on ä-kirjaimen vieressä, sen oikealla puolella, samassa näppäimessä tähden eli asteriskin * kanssa: ’.

Loppuun vielä kuva näppäimistöstä:

Akuutti, gravis ja heittomerkki näppäimistössä


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Akuutti ja heittomerkki

  • Ulla

    Töissä tietokanta muuttaa heittomerkin akuutiksi, mikä on ärsyttänyt suuresti jo vuosia… Hassua on, että se tekee tuon muutoksen vain ensimmäistä kertaa tallennettaessa.

    • Merja Suomela Artikkelin kirjoittaja

      No on kyllä ärsyttävää! Enpä tiennytkään, että akuutti voi olla väärässä paikassa, heittomerkin tilalla, tuommoisestakin syystä.